Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
Sprogseminar.dk

Ny retskrivningsregel er trådt i kraft

I november 2012 indførte Dansk Sprognævn en række ændringer i retskrivningen. En af de ændrede regler var at forholdsord som fx ”udenfor” sammen med en styrelse nu kunne skrives både i ét og i flere ord. Det vil sige at begge sætninger her er korrekte:
 
  • Formanden stod udenfor døren.
  • Formanden stod uden for døren.
 
Til stor glæde for Sprognævnet har danskerne i den grad taget denne ændrede regel til sig. Derfor har Sprognævnet nu indført endnu en ændring i retskrivningen. Den har også at gøre med sammensatte ord.
 
GRUNDIGE UNDERSØGELSER
Dansk Sprognævn nedsatte 1. februar 2015 en arbejdsgruppe der havde til formål at undersøge andre typer fejl i sammensatte ord. Arbejdsgruppen kontaktede landets 1289 folkeskoler og 153 gymnasier med henblik på at få iværksat en skanning af skriftlige opgaver i et år. Et medlem af arbejdsgruppen, seniorforsker Peter Askjær Jørgensen fra Sprognævnet, udtalte følgende til Weekendavisen den 24. marts 2017: Vi har arbejdet med et meget stort antal skoler og gymnasier. Fejl i sammensatte navneord er det fremtrædende problem. Fejl af den type optræder allerede fra 3. klasse. De unge skelner fx ikke mellem ”kartoffel frikadeller” og kartoffelfrikadeller”, og de tænker ikke på at der er en indholdsmæssig forskel på ”huske liste” og ”huskeliste”.
 
Peter Askjær Jørgensen fortsætter: I arbejdsgruppen har vi også interviewet såvel folkeskolelærere som gymnasielærere om de mange fejl i sammensatte navneord. Lærerne siger enstemmigt at eleverne synes det er en uvæsentlig fejl når blot man forstår betydningen. Derfor er det meget vanskeligt at trænge igennem med de grammatiske regler for sammensatte navneord. Selv om de unge får at vide at sprogfejl trækker ned i bedømmelsen af de skriftlige eksamensopgaver, tager de det ikke alvorligt.
 
Arbejdsgruppen har også været i kontakt med landets universiteter, ligesom de har undersøgt et stort antal hjemmesider. Målet med disse undersøgelser har været at få belyst om fejl i sammensatte navneord kun optrådte hos folkeskoleelever og gymnasieelever. Konklusionen var dog helt klar. Fejl i sammensatte navneord er de mest udbredte fejl – også hos voksne.
 
GRAMMATIKHJÆLP PÅ NETTET
I forbindelse med undersøgelsen har arbejdsgruppen sendt et skema til alle dem der medvirkede i undersøgelsen. Her skulle de studerende bl.a. svare på om de brugte grammatikreglerne på dsn.dk og sproget.dk. Ud fra de 4748 svar fremgik det at kun 12 % kendte til disse to hjemmesider. Kun 5 % svarede at de brugte siderne, men at det primært var for at slå stavningen af et ord op på dsn.dk.
 
På skemaet skulle man også krydse af om man brugte stavekontrollen i Word. Det svarede specielt de universitetsstuderende ja på, men de anførte samtidig at de tit blev i tvivl om den korrekte stavemåde pga. de forslag som stavekontrollen kom med.
 
KONKLUSION PÅ UNDERSØGELSEN
En af de væsentlige anbefalinger i den afsluttende rapport fra arbejdsgruppen er at reglen om sammensatte navneord bør afskaffes, for det er ikke hensigtsmæssigt at have en regel som sprogbrugerne ikke kan finde ud af eller tager alvorligt.
 
Et meget interessant kapitel i rapporten har overskriften ”Ligegyldige fejl?”  I kapitlet refererer man til den allerede indførte retskrivningsmæssige ændring af ”udenfor/uden for” med den kommentar at det var en ligegyldig fejl at skrive ”udenfor” hvor det skulle være ”uden for”.  Der var jo ingen betydningsforskel. I forlængelse af den konstatering konkluderer arbejdsgruppen at der jo heller ikke er nogen betydningsforskel på ”kartoffel frikadelle” og kartoffelfrikadelle”. Og selv om man skriver ”huske liste” hvor det skal være ”huskeliste”, er der ingen som er i tvivl om meningen. Fejl af denne type kan blot være morsomme.
 
Rapportens væsentligste konklusion er at der ikke bør være regler for ligegyldige fejl.
 
Dansk Sprognævn har besluttet sig til at følge rapportens anbefalinger. Den nye retskrivningsregel er trådt i kraft i dag. Så fra nu af er det lige korrekt at skrive:
  • plastmateriale/plast materiale
  • damedouble/dame double
  • marketingassistent/marketing assistent
  • kontorelev/kontor elev
  • fakturadato/faktura dato
  • Wordfil/ Word fil
  • kartoffelfrikadeller/kartoffel frikadeller
  • huskeliste/huske liste
 
Venlig hilsen
Jane Hansen